DSolution

.DS/Inblick

Ergonomi – 2 viktiga saker att tänka på

Tillbehör

 

Om du arbetar på kontor är din arbetsvardag med stor sannolikhet ganska stillasittande. Smärta och ömhet i nacken, axlar och armar är ett ökande problem, och över hälften av alla kontorsarbetare i Sverige har upplevt problem som ett resultat av deras arbete framför datorn. 

Många är numera medvetna om att riskerna finns där, men vet inte riktigt vad man ska göra för att komma tillrätta med problemet. Även du som inte lider av besvär idag bör lösa vidare. Genom att arbeta rätt kan du förebygga belastningsskador, sådant som med tiden kan ge problem med bland annat tennisarmbåge, karpaltunnelsyndrom eller triggerfinger.  

Det är framför allt två saker som påverkar oss negativt ergonomiskt. Vi sitter still, och sitter med oergonomisk utrustning. För nyckeln till bra ergonomi är variation. Du bör byta ställning eller röra dig minst var 45:e minut. Det kan du göra genom att arbeta stående, hämta kaffe, ta en stretchpaus, gå och prata med en kollega, byta stol eller sätta dig på en annan plats. 

Utöver stillasittandet som påverkas oss negativt, är oergonomisk utrustning så som tangentbord och datormus en fälla för smärta. Även här hjälper variation. Ett höj-och sänkbart skrivbord och en bra ergonomisk stol är ett första steg på rätt väg, vilket gör att du kan variera din ställning.

Det finns centrerade datormöss som skapar mindre belastning, stöd för händerna och underarmarna på skrivbordet avlastar nacke och skuldror. Tangentbord med rullist och knappar kan förhindra repetitiva rörelser som orsakar smärta och obehag.

 

Det finns med andra ord en hel du kan göra för att förebygga, förhindra och hjälpa skador och smärta på grund av överbelastning. 

 

 

Hur du ska sitta ergonomiskt korrekt (men glöm inte variera dig!)