DSolution

.DS/Inblick

Illusionen om backup i Microsoft 365

Backup

Har ni Microsoft 365 och därmed antar att ni är säkrade mot en eventuell katastrof via backup? Det är ni inte. Backup ingår inte i Microsoft 365 och det kan bli både en dyr och ledsam historia om ni inte agerar nu.

Illusionen om att backup ingår i Microsoft 365 hör ihop med att filerna lagras i molnet och Microsoft dessutom har en hög nivå på IT-säkerheten. Båda stämmer visserligen, och Microsoft lagrar kopior på bland annat Irland och Holland, men det är inte till för dig som kund utan för att skydda den interna IT-driften. Förenklat kan man säga att mail och filer som tagits bort av användaren oftast finns kvar i 30 dagar där administratören kommer åt dessa. Vissa upp till 90 dagar, men därefter försvinner filerna helt.

Drabbas användare av kryptovirus på sin enhet, det vill säga virus som krypterar (låser dem och gör dem omöjliga för er att nå) och sen begär ut pengar för att ni ska kunna låsa upp filerna blir det mer problematiskt. Återskapandet av tidigare versioner av dokumentet är inte alltid möjligt och i dessa fall är den enda lösningen en ordentlig backup-tjänst. Det gäller alltså även om ni har behov av backup i mer än 90 dagar, vilket i princip alla har.

Har ni inte redan en backuptjänst så är det dags att komplettera med det nu. DSolution har backupexperter och vi hjälper er gärna med en backuptjänst anpassad till ert företag och filer.

 

Det är lätt att vara efterklok – men det brukar bli en dyr läxa.