DSolution

DSolutions kaffe- och smakexpert

Vi har pratat med Torbjörn, vår kaffe- och smakexpert som berättar mer om varför han tycker om att arbeta med kaffe och hur vi kan göra smaken bättre för våra kunder!
-Jag började arbeta med kaffe redan 1999 då jag valde att byta bransch. Jag hade väl egentligen inget intresse av kaffe som råvara då, men tyckte om tekniken, berättar Torbjörn. Han fortsätter att berätta att han fick löpande utbildningar, både baristautbildningar och andra utbildningar i smak och maskiner. Och ju mer han lärde sig, desto större blev intresset. – Kaffe är världens nästa största råvara, det är alltså en enorm industri. Man blir aldrig fullärd, det är en pågående process, säger han.

HAN FORTSÄTTER ATT BERÄTTA OM KAFFETS UTVECKLING i Sverige, att både kunskapsnivån och maskinernas utveckling gått otroligt snabbt. Det har skett en förändring i hur vi dricker kaffe i Sverige. -Jag kallar det latterevolutionen, säger han och skrattar. - Out of home kaffet, där vi dricker kaffe på fler ställen än hemma kom runt 2000. Det dök upp kaffekedjor överallt och folk lärde sig mer om både kaffe och smak. Därefter kom ”espressorevolutionen”, då man kunde förvänta sig en bra espresso eller cappucino från en maskin. Idag är det en självklarhet att kaffe ska vara gott även på jobbet. Allt ifrån klassiskt bryggkaffe till espresso med färskmjölk, och idag har kaffemaskiner som kan göra båda, berättar han.

RESAN TILL KAFFE- OCH SMAKEXPERT
Sedan 2012 har Torbjörn arbetat med kaffe på DSolution. De första åren som säljare, men plötsligt fanns inte säljdrivet där och det gav upphov till att han övervägde att sluta. – Men då fick jag istället erbjudande om att arbeta mer med teknik och smak, och det passade mig utmärkt. Idag arbetar jag med bland annat hygienservice hos våra kunder, är med och stöttar säljare i kunskap och håller demos, samt hjälper till när vi ska utöka eller förändra vårt kaffemaskin- eller bönsortiment, säger han.

Torbjörn berättar vidare att han trivs bra med jobbet nu eftersom det är väldigt varierat. – I dialogen med kund får jag ofta frågor om smak och temperatur, då får jag också arbeta med problemlösning, kvalitetskontrollering och hjälpa kunden att hitta rätt smak, berättar han. - Det roligaste är ändå kontakten med kunderna och att hjälpa dem att förstå kaffe.

KOMPLEX RÅVARA MED SMAKUPPLEVELSE SOM INTRESSE
Torbjörn får frågan om vad som är mest intressant med kaffe, och svaret kommer direkt – Komplexiteten! Kaffe är en komplex råvara och det är svårt att förstå, man brukar svänga sig med siffror som att det i kaffe finns ca 600 aromämnen. Det märks tydligt när samma kaffeböna kan smaka helt olika beroende på inställningar som malningsgrad, extraktion, förvätning osv i maskinen. Det gör att man kan leverera en aha-upplevelse, berättar han.

Torbjörn fortsätter att berätta att smakupplevelsen är något han brinner för och något vi kan förbättra hos kunder. – Ibland byter kunden bönor utan att säga till, och påtalar därefter att kaffet inte är gott. Maskinerna och recepten ställs alltid in utifrån bönan och kundens preferenser. Det är något jag försöker lyfta, säger han. Han fortsätter – Vi kan inte garantera eller ansvara för smaken om bönan byts utan att vi informeras, så här gäller ett delat ansvar. Kunden måste ha en dialog med oss, men vi måste också vara lyhörda om kunden vill ha ett visst kaffe och vi måste därefter följa upp att kunden verkligen är nöjd.

FAVORITKAFFET
Avslutningsvis får Torbjörn frågan vilket kaffe han själv föredrar. – Jag dricker olika kaffe för olika tillfällen. Jag tycker väldigt mycket om det svenska bryggkaffet, gärna med en mustig rund smak. Jag gör det med en franskpress och jag dricker det svart! Till sommaren passar också kallbryggt kaffe, bryggkaffe som kyls under 24 h, och som sen silas av och hälls upp med is och kondenserad mjölk. Vi tackar Torbjörn för pratstunden som åker vidare ut till kund.

Vill du ha receptet på Torbjörns kallbryggda kaffe kan du se det HÄR

SNABBKONTAKT

Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan.