DSolution

.DS/Inblick

Ergonomi hemifrån

Tillbehör

Fått problem med smärta och ömhet i nacken, axlar och armar nu när du arbetar hemifrån? Du är inte ensam. Det finns 2  punkter som gör att vi får problem:

 1. Vi sitter still

 2. Vi använder oergonomisk utrustning

Först och främst – Variation är jätteviktigt! Du bör byta ställning eller röra dig minst var 45:e minut. Det kan du göra genom att ibland arbeta stående, (har du inget höj- och sänkbart skrivbord hemma, placera en trave böcker under datorn!) hämta kaffe, ta en stretchpaus, använd annan stol eller sätta dig på en annan plats. Eller varför inte gå ut på en 10 minuters promenad?

Utöver stillasittandet är oergonomisk utrustning, så som tangentbord och datormus, en fälla för smärta. Det finns centrerade datormöss som skapar mindre belastning, stöd för händerna och underarmarna på skrivbordet avlastar nacke och skuldror. Tangentbord med rullist och knappar kan förhindra repetitiva rörelser som orsakar smärta och obehag.

Det finns med andra ord en hel du kan göra för att förebygga, förhindra och hjälpa skador och smärta på grund av överbelastning.  Hemma sitter man ofta i en dålig ställning – Här nedan är en bild på hur du ska sitta korrekt.

Vill du ha hjälp att ta fram förslag på ergonomisk utrustning så som tangentbord, möss eller andra enkla lösningar? Vi hjälper er gärna med förslag som passar dig.

Hur du ska sitta ergonomiskt korrekt (men glöm inte variera dig!)

  • Fötterna i golvet
  • 90 graders vinkel i under- och överarm
  • Överarmarna tätt mot kroppen
  • Avslappnade axlar och skuldror
  • Bildskärmen placeras på en armlängds avstånd
  • Övre kanten av bildskärmen i höjd med ögonen