DSolution

.DS/Inblick

Snabbguide i kaffeprovning

Kaffe och Paus

Och vad är egentligen koppning?

Kaffe har ungefär dubbelt så många aromer som vin. Det gör kaffe till en utmärkt dryck för provning och här beskriver vi lite närmre hur en kaffeprovning går till. Vi berättar också vad koppning är.

 

Kaffe produceras i en mängd olika länder och bönans färdiga smak och arom påverkas mycket av bönans gener, var i världen plantan vuxit, jordmån, väderförhållanden men också hur rostning och malning gått till, samt val av bryggteknik. Precis som vid en vinprovning försöker smakaren identifiera viktiga doft- och smakfaktorer, allt ifrån arom och toner till komplexitet och syra.

Det finns en del frågor man kan ställa sig vid en kaffeprovning:
Vilka dofter kommer från koppen?

Vad är aromen?

Var finns smakerna på min tunga? Sött eller surt?

Finns det någon eftersmak?

 

Genom att ställa sig själv dessa frågor får smakaren fram variabler som sedan läggs ihop till en samlad bild.

När proffsen ska prova kaffe gäller så kallad koppning. Det innebär i korthet att färskmalet kaffe blandas direkt med hett vatten för att inte kaffemaskiner ska påverka smaken. Kaffet provas sedan med en speciell koppningssked. Det är givetvis något mer komplicerat än så, men kaffet provas utifrån kropp, arom och syrlighet och det är faktiskt relativt enkelt även för en nybörjare att utröna särskiljande karaktärsdrag mellan olika kaffesorter.

Det går utmärkt att ha en kaffeprovning genom att prova kaffe från olika kaffemaskiner. Det gäller framför allt dig som ska välja en ny kaffemaskin till kontoret. Det blir en härlig diskussion om smak och arom och är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om kaffe. Målet är såklart att smakaren ska hitta sin favorit! Vid val av kaffemaskin kalibreras och ställs de sedan in utefter bönan, men också ditt tycke och smak.

Det ska vara roligt och spännande att prova kaffe! Vi har baristautbildad personal som med glädje hjälper er att hitta det perfekta kaffet till ert kontor. Boka gärna in en kaffeprovning och demo, vi har flera kaffemaskiner ni kan utgå ifrån – bland annat Crem, Jura och Bonamat.